Spodnie Helikon Softshell Blizzard StormStretch

Wszystko o tym czym się zabezpieczamy przed czynnikami zewnętrznymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

czw 27 lis 2025, 14:16

https://helikon-tex.com/pl/spodnie-blizzardpl.html

Czołgiem! Już trzeci sezon ze mną, więc można pochwalić ten wyrób. Spodnie nabyłem na grudniowej promocji, przecenione z 370PLN na 186PLN (obecnie jest podobna sytuacja w sklepie na M - trzeba przejrzeć oferty innych sklepów dla pewności). Używałem na co dzień, w warunkach polskiej zimy, czyli głównie wychładzających wiatrów oraz opadów deszczu/mokrego śniegu. Obyło się bez długich nogawek termo bielizny pod spód. W warunkach bardziej nieprzyjaznych (górski szlak i mocniejszy wiatr), trzeba jednak przeprosić się z termo kalesonkami.
Piszę z pozycji bardzo zadowolonego klienta, więc darujcie, jeśli zbyt radośnie podchodzę do tematu. Choć nie jestem wielkim syntetyków, należy docenić ich możliwości w pewnych warunkach/sytuacjach. Na potrzeby miejsko-wiejskie, czyli wyjścia/wyjazdy do sklepu, do szkoły po dzieciaki, wizyty u doktorka - słowem bieżące sprawy codzienne, są to idealne gacie męskie na sezon ciapy i chłodu. Wiatru nie przepuszczają, woda po nich spływa (wiadomo, do pewnego momentu, co jest oczywiste dla użytkowników outdoorowych ubrań), a wszelkie zabrudzenia można w warunkach polowych usunąć wilgotną ściereczką. Czyż to nie idealne spodnie męskie? 8-) Nawet zbyt często prać nie trzeba, jeśli ich nie zapocimy :lol: Z całego serca polecam.
Wady. Tutaj jest problem by się do czegoś przyczepić, gdyż w zasadzie należy pamiętać o właściwościach syntetycznych materiałów i nie stosować ich w pewnych warunkach [Podstawy] Charakterystyka materiałów.
:!: Nie można w nich siedzieć przy ognisku, gdyż iskry wypalą nam dziurki.
:!: Nie można w nich zbyt długo przebywać w ogrzewanych pomieszczeniach, bo się zagotujemy.
:!: Nie pakujemy się w nich w zarośla, zwłaszcza kolczaste jeżyny czy maliny, gdyż pozaciągamy materiał.
I tyle. Nadają się na rower wietrzną i mokrą porą, na spacer i na wędrówkę pieszą. Są elastyczne i rozciągliwe, więc świetnie "pracują" przy podchodzeniu pod górę, wspinaniu się na przeszkody, czy schodzeniu z nich. W zasadzie w naszych warunkach sezonu mokro-wietrznego (jesień, zima, wiosna), są idealne. Tylko, jak zaznaczam, trzeba być świadomym właściwości syntetyków i używać z głową. Wtedy nie będzie rozczarowania i zdziwienia. A cena bardzo przystępna.
Opis kieszeni, wzmocnień (mnie odpowiadają i są wystarczające) oraz inne detale, znajdziecie na stronie producenta (link na początku tego posta). Poglądowych zdjęć nie robiłem, zbyt wiele zabawy, a i tak dobre przedstawienia zobaczycie na stronie producenta.
Podsumowując, dla mnie jedne z lepszych gaci na chłody i do tego wymagają mało uwagi ze strony noszącego (ach, ten brak konieczności prania).
Obrazek
Awatar użytkownika
BowHunter
Kontakt:

czw 27 lis 2025, 15:57

Ja to jestem trol i pewnie zaraz bym podarł. Ehh... Czasem tak myślę o takich portkach nawet...
Obrazek
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

czw 27 lis 2025, 17:27

Wystarczy unikać krzakoterapii i urbexów z wystającymi prętami zbrojeniowymi :lol: na szwędanie się po polach i lasach z niskim podszyciem nie ma przeciwwskazań.
Obrazek
Awatar użytkownika
BowHunter
Kontakt:

czw 27 lis 2025, 17:58

No i tu pojawia się problem. Wszak wszędanie się po kniejach i zakazanych miejscach jest najlepszym sposobem na zabicie czasu. Bywa że pogoni mnie jakiś duży pies, czasem dzik, ehh... Łezka się w oku kręci...
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Odzież”